
- تهران ، جردن ، بلوار آرش شرقی ، پلاک ۶ ، واحد ۴
اسپلش، یکی از تکنیکهای جذاب و خلاقانه در عکاسی است که به ثبت لحظههای پرتاب یا پراکندهشدن مایعات میپردازد. این نوع عکاسی به دلیل دقت و زمانبندی خاصی که نیاز دارد، میتواند منجر به خلق تصاویری بسیار زیبا و چشمگیر شود. بهتر است برای این نوع عکاسی از یک دستیار کمک بگیرید.
برای شروع، حالت عکاسی دوربین خود را روی High Speed Photography تنظیم کنید تا بتوانید با سرعت شاتر بالا و بهصورت پی در پی عکاسی کنید. دوربین را روی سهپایه ثابت کنید و پیش از شروع عکاسی، تصویر مورد نظر خود را بهطور ذهنی مجسم کنید. این کار به شما کمک میکند تا برنامهریزی دقیقی داشته باشید و عوامل مهمی مانند محل فرود سوژه، نحوه پخش شدن مایع، و میزان مایعات مورد نیاز را از پیش بسنجید. همچنین لازم است فاصله لنز تا ریختن مایع را تنظیم کنید و اگر از مایع زیادی استفاده میکنید، بهویژه توجه کنید که کابلهای برق را دور نگه دارید و از آسیب دیدن پسزمینه جلوگیری کنید.
برای ایجاد اسپلش، میتوانید از مایعات مختلفی مانند آب، شیر، رنگ یا نوشیدنیهای رنگی استفاده کنید و با ترکیب رنگهای مختلف افکتهای بصری جذابتری بسازید. در برخی موارد میتوانید از موادی که ظاهری مشابه مواد واقعی دارند استفاده کنید.
قبل از شروع به عکاسی اصلی، چند بار تمرین کنید تا زمانبندی دقیق و کنترل در پاشیدن مایعات و فرود سوژه را به دست آورید. پیش از شروع، فوکوس را روی نقطهای که سوژه در آن فرود خواهد آمد، تنظیم کنید. سوژه را در محل فرود قرار دهید و فوکوس را بررسی کنید. اگر سوژه با فشار بیشتری به سطح مایع برخورد کند، پراکندی بیشتری خواهید داشت، اما مراقب باشید قطرات مایع مانع واضح دیده شدن سوژه نشوند.
برای عکاسی اسپلش، سرعت شاتر باید بسیار بالا باشد تا لحظهی پخش مایع را بهخوبی فریز کند. معمولاً سرعت شاتر بین 1/1000 ثانیه یا حتی بالاتر تنظیم میشود تا جزئیات قطرات مایع در هوا بهخوبی ثبت شوند. البته در صورتی که از سرعت شاتر پایینتر استفاده کنید، قطرات کشیده خواهند شد که خود میتواند فرم جذابی ایجاد کند.
برای ایجاد عمق میدان کم و تمرکز بر بخش خاصی از تصویر، از دیافراگم باز اعداد پایین f استفاده کنید، مانند f/1.8 یا f/2.8 . این کار به جدا شدن مایع از پسزمینه کمک میکند، اما امکان تار شدن سوژه نیز وجود دارد. برای اطمینان از وضوح کامل پخش مایع، میتوانید دیافراگم را روی f/8 تا f/16 تنظیم کنید تا تمام پراکندگی مایع در تصویر به وضوح دیده شود.
در شرایط نوری کم ممکن است نیاز به افزایش ISO داشته باشید، اما مراقب باشید که نویز تصویر افزایش پیدا نکند. تنظیم ISO پایینتر معمولاً نتیجه بهتری برای چاپ در ابعاد بزرگ خواهد داشت.
برای نورپردازی میتوانید از نورهای سینمایی 800 یا 1000 وات و یا از نورهای LED قوی استفاده کنید تا سوژه و مایع بهخوبی روشن شوند. در صورت عدم دسترسی به نورهای قوی، میتوانید این تکنیک را در فضای باز با نور خورشید انجام دهید و با استفاده از دیفیوزر نور را کنترل کنید.
هنگام انجام این تکنیک با فلاشهای معمولی، نمیتوانیم از سرعت شاتر بالا استفاده کنیم؛ زیرا سرعت نور با سرعت شاتر یکسان نمیشود و نیمی از عکس تاریک میشود. استفاده از فلاشهای پرسرعت (Strobe) در این نوع عکاسی بسیار مؤثر است، زیرا این فلاشها امکان عکاسی با سرعت بالا و ثبت جزئیات دقیق اسپلش را فراهم میکنند. فلاشهای پرسرعت میتوانند سرعت شاتر تا 1/8000 ثانیه را پشتیبانی کنند. توجه داشته باشید که در این تکنیک، مدت زمان نور فلاش مهمتر از سرعت شاتر است، زیرا این مدت زمان نور است که حرکت را متوقف میکند.
پس از ثبت عکسها، میتوانید از نرمافزارهایی مانند Adobe Photoshop یا Lightroom برای تنظیم نهایی تصویر استفاده کنید. این تنظیمات شامل بهبود کنتراست، روشنایی و برش تصویر است. اگر عکس دلخواهتان حاصل نشد، میتوانید سوژه را جداگانه با نخ نامرئی به صورت معلق در هوا عکاسی کرده و با شیای شیشهای یا بیرنگ و سنگینتر از سوژه خود، بر سطح مایع، بکوبید و آن را عکاسی کنید. پس از آن در نرمافزار ویرایش را انجام دهید و تصاویر را ترکیب کنید. برای جذابیت بیشتر، میتوانید بخشی از قطرات را جدا کرده و بر روی سوژه قرار دهید تا حس طبیعی بودن عکس بیشتر شود. با این حال، جذابیت این تکنیک در واقعی بودن آن است، پس تمرین و تکرار کنید تا بدون نیاز به ویرایشهای زیاد، به نتیجه مطلوب برسید.
همچنین، در صورتی که از مایعات قابل اشتعال یا مواد شیمیایی استفاده میکنید، حتماً از ایمنی و محافظتهای لازم اطمینان حاصل کنید.
تفاوت کادربندی و ترکیببندی
کادربندی به نحوهی قرارگیری دوربین و محدودهای که تصویر در آن ثبت میشود، اشاره دارد. در واقع، کادربندی به انتخاب زاویه، فاصله و موقعیت دوربین در رابطه با سوژه مربوط میشود. هدف از کادربندی تعیین این است که چه بخشهایی از صحنه در تصویر گنجانده شوند و چه بخشی از آنها حذف شوند. ترکیببندی به نحوهی سازماندهی و چینش عناصر بصری درون کادر تصویر اشاره دارد. ترکیببندی شامل انتخاب رنگها، الگوها، خطوط، بافتها و سایر عناصر بصری است که به ایجاد یک تصویر جذاب و معنادار کمک میکند. هدف از ترکیببندی این است که تصویر دارای هارمونی، تعادل و معنا باشد.